Cycloon treft kinderhuis

Het hele kustgebied vanaf Chennai tot voorbij Pondicherry is afgelopen donderdag (29 dec) en vrijdag (30 dec) getroffen door een verwoestende cycloon. HetKinderhuis Soorya Udayam Illam staat daar middenin, niet ver van de zee af. Met alle 70 kinderen, de staf, Judith de Nederlandse vrijwilligster en mij (Helmi, coordinator Befriend) gaat het goed. Maar het hele gebied, en dus ook het kinderopvanghuis is zwaar getroffen.

Er is momenteel (nog steeds) geen electriciteit, geen water, geen internet en ook geen telefoon.

Het ziet er naar uit dat de stroom- en dus ook de water-, internet- en telefoonvoorziening in het kinderhuis en omgeving voor een aantal weken 
en mogelijk maanden(!) op zich laat wachten.
Het kinderhuis is landelijk gelegen, vlakbij de stad Pondicherry. Het  'powerhouse' en de electriciteitspalen richting hoofdleiding zijn volledig verwoest. De watervoorziening is helaas afhankelijk van een op elektriciteit werkende pomp.
Voor het herstel zijn wij afhankelijk van de overheid. Een afgelegen locatie als die van het kinderhuis staat echter onderaan de lijst: eerst de grotere steden, dan de grotere dorpen, dan de kleinere dorpen en doorgaande wegen en dan pas afgelegen locaties zoals Soorya Udayam Illam ....                                                                    

De situatie in het huis is momenteel zorgelijk; 70 kinderen en geen stromend water (wc, persoonlijke hygiene, koken, (af)wassen) en ook geen elektriciteit (licht, waterpompen, communicatiemiddelen ed)
Er moet z.s.m. een noodaggregaat worden aangeschaft ter waarde van 3.000,- euro. Ook is er veel overige schade         
(zoals de ingestorte koeienstal en eetruimte) maar het aggregaat heeft nu de hoogste prioriteit.
Zodra de elektriciteitsvoorziening is hersteld, zal dit aggregaat ook van nut zijn bij de regelmatige stroomstoringen in dit gebied.
Ondanks de schrik en het verdriet is er een enorme daadkracht en energie, zowel bij de kinderen als bij de staf. 
Iedereen werkt keihard: emmers 
water sjouwen vanaf het dichtsbijzijnde tappunt, opruimen van omgevallen bomen, golfplaten en puin verwijderen, hout drogen om te kunnen blijven koken ... Aan de spirit van de
kinderen, directeur Srikanth en zijn staf zal het niet liggen!.
 
Ons verzoek aan u allen is om het kinderhuis met extra donaties te steunen. Het geld is nu nog meer dan ooit hard nodig!!!
Doneer op reknr 54 91 62 933  tnv Stichting Befriend in Amsterdam of online via deze site
 
Voor meer informatie kunt u ook kijken op:
http://news.oneindia.in/2011/12/31/cyclone-thane-wreaks-havoc-in-puducherry-tn-40-dead.html