De Indiase generator draait!!

Precies 2 weken na de verwoestende cycloon, draait de generator voor het kinderhuis Soorya Udayam Illam! Er is weer elektriciteit waardoor we weer licht en stromend water hebben. De generator ronkt vanaf 18.00 's avonds als het aarde donker wordt. 's Nachts wordt zonodig het water opgepompt om de watertanks te vullen, waar de waterleiding van het huis op is aangesloten. Nu hoeven de meisjes niet meer meerdere keren per dag met zware emmers water vanaf de dorpsweg naar het huis te lopen. (zie foto, ja een meidending hier, maar de jongens doen weer andere dingen..)
De gloednieuwe Mahindra-generator is een behoorlijk groot gevaarte en werd per vrachtauto donderdagavond j.l. afgeleverd bijgelicht door de koplamp van een brommer.(zie foto). Voor de kenners: hij heeft een capaciteit van 10 KVA, genoeg om afwisselend te voorzien in licht, ventilatoren, en water voor het huis. Niet 24 uur per dag, maar wel voldoende om met enige aanpassing normaal te leven.Het herstel van de reguliere electriciteitskabels zal nog geruime tijd duren, dit is een overheidskwestie. Er zijn regelmatig stroomstoringen, dus de generator is een zeer nuttige investering voor jaren.
Het is fijn om te kunnen melden dat er ook geld is binnengekomen om een deel van de herstelwerkzaamheden te kunnen doen, zoals nieuwe golfplaten te laten plaatsen, de omheining en koeienstal te herstellen. En niet te vergeten de brandstof te kopenvoor de generator. Ook moeten nieuwe bomen worden geplant, die behalve mooi groen, ook een belangrijke schaduwplek zijn en een bron van voedselvoorziening (bananen, cocos, limoen).
We willen graag een nieuwe Banyan-boom planten. Deze enorme boom is gesneuveld en was het 'hart' van het huis. Hier werd ook dagelijks de puja (gebed) gehouden voor het Ganesh-beeld. Wonder boven wonder heeft dit beeld de cycloon overleefd!
Hartelijk dank voor alle hartverwarmende en gulle bijdragen en berichten!