Ontstaansgeschiedenis

(Lees verder)
Stichting Befriend is in 2006 opgericht om het kinderhuis Soorya Udayam Illam structureel te kunnen blijven steunen. Helmi van den Berg, oprichter van Befriend,  was vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van Soorya Udayam Illam. Zij werkte in eerste instantie samen met de Stichting Connecting Hearts van Elizabeth Colenbrander. Tijdens een gezamenlijke rondreis door India in 2003 maakte zij de documentaire “Children of the Sun”. Hierdoor werd het idee geboren voor de bouw van een opvanghuis voor meisjes in de regio Pondicherry.
De vertoning van deze documentaire tijdens een kerstactie op het 2College in Oisterwijk leverde het eerste geld op voor dit nieuw te bouwen huis voor 40 meisjes. Wilde Ganzen en het NCDO verdubbelden de opbrengst van de actie. Het bleek een succesformule met duurzaam effect. In 2006 kwam het kinderhuis gereed. In datzelfde jaar is stichting Befriend opgericht om de ondersteuning van het project over te kunnen nemen van Connecting Hearts. Met hulp van nog vele sponsors, zowel scholen, particulieren als diverse fondsen, is de opvangcapaciteit van het Huis uiteindelijk uitgebreid naar 70 kinderen (meisjes en jongens). Aangrenzend is in 2010 een nieuwe school gebouwd voor drop-out kinderen uit de regio met daarin een centrum voor computeronderwijs.
De Nederlandse Alice de Jonge, Agricultural consultant, woonachtig in Pondicherry speelde een sleutelrol bij de totstandkoming van dit project en het vinden van een betrouwbare partnerorganisatie in India. Haar kennis van de lokale omstandigheden, begeleiding en coaching was van onschatbare waarde en heeft ons behoed voor vele valkuilen. 
ga terug